lauantai 30. syyskuuta 2017

Koulua kanadassa

Tässä siis luvattu postaus koulusta, koristeena kuvia mun koirasta Picistä, jota ikävöin tosi paljon :(

Side note: Uusia kuvia ei valitetta vasti ainakaan lähiaikoina ole postauksiin tulossa. Ostin uuden kännykän pari viikkoa sitten ja sen kamera lakkasi toimimasta noin viikko sitten. Kaikki mahdolliset uudelleenkäynnistyksen ja oletusasetusten palatuttamiset on tehty, ei auta. Ei voi mitään, pitää kai alkaa kantamaan kahta kännykkää mukana; toista soittamiseen ja toista kuvia varten.

Mun koulu on julkinen englannin kielinen koulu. Se sijaitsee ihan Montrealin keskustassa, 10 minuutin kävelymatkan päässä yhdeltä downtownin metroasemista. Matkaan kouluun bussi, juna + kävely- yhdistelmällä, joihin yhteensä menee noin 45 minuuttia. 

Mun lukujärjestyksestä löytyy kahdeksan eri ainetta. En osaa vielä kauheasti kertoa mitään sisällöistä, kun kuitenkin monella tunnilla olen ehtinyt olemaan vasta kerran. Ensin voisin kertoa meidän lukujärjestyksestä yleisesti.

Meillä on siis 9- päivän lukujärjestys. Se tuntuu kauhean hankalalta selittää, muttei oikeasti ole niin vaikea kuin miltä kuulostaa. Lukkarissa on siis yhdeksän päivää samaan tapaan kuin Suomessa olisi viisi ja sen sijaan, että maanantait olisi aina samanlaisia, esimerkiksi päivä 1. on aina samanlainen. Ja tosiaan päivän 9. jälkeen alkaa sitten (aika loogisesti) 1. Keskiviikkona mulla oli päivä 9, ja torstaina 1. Maanantaina sii päivä nro. 3.Päivien pituudet siis on aina samat (paitsi keskiviikko)

 • 8:20-8:30 kotiluokka, jolloin katsotaan paikallaolijat ja kerrotaan jos on jotain ilmoituksia esim. tulevista retkistä tai muusta erikoisesta.
 • 8:34-9:52 tunti nro. 1
 • 10:02-11:20 tunti nro. 2
 • 11:20-11:40 Välitunti
 • 11:40-12:58 tunti nro. 3
 • 12:58-13:48 ruokailu
 • 13:48-15:06 tunti nro. 4
Keskiviikkoisin meillä alkaa 9:30 (bless, eilen herätys soi 6:20 ja kun olin pukenut koulupuvun ja menin keittiöön, host mom muistutti ettei mun tarvitse vielä lähteä ja sain nukkua extratunnin, laitoin uuden herätyksen 7:25). Kun normaalisti tunnit on 78 minuuttia, keskiviikkoisin ne on 63. Ruokatauko on 50min 2. ja 3. tunnin välissä ja välituntia ei ole.Kaikilla on omat kaapit, ja käytävät näyttää todellakin sellaselta tyypilliseltä jenkkihighschoolleffalta :D. Ainoa miinuspuoli on se, ettei koulussa ole ilmastointia. Ja siis täällä oli lämpöaalto, joka loppui tänään. Lämpöaalto siis 2 viikkoa +25, nyt viiminen viikko +30 ja su-ke oli noin 37. Se ilmastointi ois kelvannut... Olihan se kokemus kun ulkona aamukahdeksalta hikoilee, sitten mennään kouluun sisään hikoilemaan ja haisemaan, ja sitten se kotimatka! 10 minuutin kävely olisi ihan okei, mutta pitkissä mustissa housuissa ja valkosessa ei-hengittävässä t-paidassa +35 asteessa se oli vähän liikaa, etenkin kun sen jälkeen pääsi vain täpötäyteen metroon. Mutta eiköhän jätetä tämä valittaminen tähän :D

Tiistaina meillä oli Terry Fox -run, joka siis tarkoitti 1,5h kävelemistä koulun ymäristössä. Olihan se aika siistiä, kun kaikki 950 oppilasta käveli keskellä tietä ja poliisimoottoripyörät oli varmistamassa, että kaikki sujuu hyvin. 
Jos ette tiedä, kuka Terry Fox oli, käykää lukemassa nettisivuilta tästä LINKKI. Hänen tarinansa on erittäin inspiroiva ja koskettava. Lyhyesti; hänen jalkansa amputoitiin syövän takia, neljä vuotta myöhemmin, 1980, hän juoksi 143 päivää ja 5373 kilometriä kasvattaakseen rahastoa ja tietoisuutta syövästä. Hän joutui keskeyttämään, kun syöpä levisi hänen keuhkoihinsa. Noin 10 kuukautta myöhemmin hän kuoli 22 vuoden ikäisenä. Vuoteen 2016 mennessä Terry Fox-järjestö on kasvattanut 715 miljoonaa dollaria syöpien tutkimisen ja hoitamisen hyväksi. Tuosta linkistä ylempänä tosiaan löytyy koko tarina (englanniksi tosin, mutta wikipediasta voi löytää suomeksikin).
 Olen tosi hämmentynyt, etten ole koskaan kuullutkaan Terry Foxista Suomessa. Kuitenkin juoksuja järjestetään kansainvälisestikin.Tämän pienen sivistystuokion jälkeen voisin kertoa mun kouluaineista. Niitä on siis kahdeksan kappaletta, ja seuraavassa listassa (suluissa) oleva numero tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa minulla sitä yhdeksänpäiväisessä lukujärjestyksessä on.

 • Englanti (6) = Tähän mennessä on ollut kaksi englannintuntia, vaikuttaa kyllä haastavalta. Ensimmäisellä tunnilla tuli läksyksi novellianalyysi. Saa nähdä mitä siitäkin tulee sitten arvosanaksi.
 • Matikka (6) = Meillä oli viime tunnilla testi, meni toivottavasti ihan okei.
 • Ranska (6) = En ymmärrä mitään, mutta opettaja on mukava ja ymmärtää etten osaa yhtään ranskaa :D
 • Draama (6) = Suosikki! Mulla on kaksi eri kurssia, eli eri opettajat, tykkään molemmista paljon. Haastavaa on kyllä ollut, etenkin Shakespearen tulkitseminen englanniksi, mutta tykkään.
 • Etiikka (2) = vähän niinkuin uskonto, muttei mitään tiettyä uskontoa vaan yleisesti, sekä puhetta eetiikasta.
 • "Contemporaly world/ financial studies" (4) En ole ihan varma suomennoksesta, olisiko nykyajan maailma ja talous?
 • Kuvaamataito (4) = Perus kuvista. Tällä hetkellä läksynä tehdä analyysi jostain maalauksesta. Aloitettiin se tunnilla.
 • Liikunta (2) = Meillä on tähän mennessä ollut amerikkalaista jalkapalloa ja polttopalloa (dodgeball).


Läksyä on tullut jonkin verran. Sillä erolla mun tottumiseen Suomessa, että läksyt on yleensä vähän isompia. Esimerkiksi englannista meillä oli novellianalyysi, kuviksesta pitää kirjottaa sivun verran yhdestä maalauksesta, etiikassa pitää kirjoittaa 300 sanainen kuvaus itsestä ja tavoitteista ja dramassa kanssa kuvaus itsestä.
Matikasta meillä ei ole ollut läksyä, mutta viime tunnilla oli testi ja seuraavalla tunnilla on kuulemma kanssa.

Sanoisin, että olen viihtynyt koulussa ihan hyvin. Yleensä mua väsyttää illalla aika paljon, mutta toisaalta se on hyväkin niin pääsen ajoissa nukkumaan. Kavereita olen saanut pari, mutten vielä ole viettänyt heidän kanssa aikaa koulun ulkopuolella, vain ruokatauolla. Mutta eiköhän tää tästä, kunhan saisin vähän kasvatettua motivaatiota läksyjen tekemiseen niin kaikki olisi täydellistä!

Huomenna suuntaan perheen kanssa poimimaan omenoita "apple picking" johonkin tilalle! Odotan innolla. Toivottavasti teidän viikonloppu menee hyvin! Yritän kirjoittaa taas jossain välissä kuin ehdin!

-Annika
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti